Domov Storitve • Onkologija

ONKOLOGIJA

Onkologija se ukvarja s preprečevanjem, diagnostiko in zdravljenjem rakavih obolenj in s tem povezano rastjo različnih tumorjev.
Rakava obolenja žal ne prizanašajo niti živalim.
Življenjska doba hišnih ljubljenčkov je višja v primerjavi z življenjsko dobo živali v naravi, zato je tudi pojavljanje rakavih obolenj višje.
Rak je pri hišnih ljubljenčkih zelo pogosta bolezen in je tudi eden glavnih vzrokov smrti. Največkrat se pojavlja pri starejših živalih. Prihaja do nenadzorovane delitve celic, ki na mestu, kjer se razmnožijo, oblikujejo tumorje. Kadar govorimo o raku, mislimo na maligne tumorje, ki so nevarni.
Rakave celice pogosto prodrejo v limfne in krvne žile, ter se preko krvi oziroma limfe prenesejo v organe, kjer iz njih zasevki ali metastaze.
Tako opazimo nenavadne otekline, prisotni pa so lahko še drugi znaki, na primer težko dihanje, krvavitve, izguba teže, težko požiranje in oteženo izločanje.
Ker točnih vzrokov za nastanek raka še ne poznamo popolnoma, je zelo pomembna zgodnja identifikacija bolezni in hitro zdravljenje.

Nekatere najpogostejše oblike rakavih obolenj pri psih in mačkah s katerimi se srečujemo v našem veterinarskem centru so:

  • tumorji na mlečni žlezi,
  • mastocitom,
  • limfom – rak bezgavk,
  • osteosarkom – kostni rak,
  • hemangiosarkom – tumor na vranici,
  • karcinom jeter,
  • melanom.

Določene pasme so genetsko bolj nagnjene k razvoju nekaterih vrst raka, vendar pa lahko zmanjšamo tveganje, če upoštevamo določene faktorje za nastanek rakavih obolenj.

Tumorjem na mlečnih žlez se npr. namreč skoraj popolnoma izognemo, če samico steriliziramo dovolj zgodaj – pred prvo gonitvijo, popolnoma pa se izognemo raku na modih, če zgodaj kastriramo samca. Posebej moramo biti pri samcih pozorni na moda, ki se niso spustila v modnik ampak so ostala v trebuhu.

Pri zmanjšanju pojavljanja tumorjev v ustni votlini je npr. pomembna ustrezna ustna nega – pravočasno odstranjevanje zobnih oblog.

KOMPLETNA OSKRBA ZA VAŠE LJUBLJENČKE
NA ENEM MESTU

Obiščite nas v našem centru na Studencih v Mariboru