Domov Storitve • Nevrologija

NEVROLOGIJA

Živčni sistem je izjemno zapleten sistem telesa, ki uravnava njegove funkcije in aktivnost. Nevrološke motnje pri hišnih ljubljenčkih se lahko pojavijo zaradi številnih vzrokov in in se kažejo v obliki različnih znakov
Upoštevati moramo, da se znaki zlahka zamenjajo s tistimi, ki se pojavljajo pri drugih boleznih, povezanih z različnimi organi.

Nevrološke bolezni se lahko kažejo na različne načine:

EPILEPTIČNI NAPADI

Epileptični napadi se pri živalih pojavljajo v obliki bolj ali manj močnih krčev.
Pojavljajo se lahko:

 • Delni : tresenje glave, krčenje okončin, nehoteno odpiranje čeljusti itd. In jih lahko ali ne spremljajo spremembe v vedenju, kot so “lov na namišljene muhe”, lajanje brez razloga, lov za repom, agresivnost brez groženj itd.
                      
 • Splošni-generalizirani : žival ponavadi leži na boku, pojavlja se nehotno krčenje mišic celotnega telesa, vratu in okončin, odpiranje ust, “vožnja kolesa”, uriniranje, defekacija ali prekomerno slinjenje in celo izguba zavesti ali trenutna izguba mišičnega tonusa.

Pred napadom ali po njem lahko opazimo tudi nemirno, agresivno obnašanje, kroženje, slinjenje …

Če ima naš hišni ljubljenček generaliziran napad, ki traja več kot 2 minuti ali se večajo pogostost, resnost pojavljanja ali se po napadu stanje ne normalizira je treba poklicati svojega veterinarja.

OHROMELOST OKONČIN – PARALIZA

Paraliza okončin je eden izmed možnih znakov nevroloških težav pri starejših živalih kjer žival izgublja občutek senzorike v okončinah in je običajno napredujoča če gre za degenerativno težavo. Lahko se pojavlja v obliki pareze (delna odsotnost gibanja) ali plegija (popolna odsotnost gibanja).
Če gre za delno zmožnost premikanja zadnjih okončin, se imenuje to parapareza in tetrapareza, če prizadene vse štiri okončine. Če pa žival popolnoma izgubi zmožnost premikanja okončin se to imenuje paraplegija oziroma tetraplegija.

 •  Motnje v gibanju
  Zaznavanje sprememb v hoji lahko znak, da ima naš hišni ljubljenček nevrološke težave. Pogosto opažamo znake kot so:
  ataksija ali nekoordinacija : živali izgubijo svojo možnost koordinacije gibanja: jih zanaša pri hoji, vlečejo noge, padajo…
  kroženje v levo ali desno – se brez prestana vrti v eno stran

 • Spremembe v obnašanju: nenavadna agresija, pozabljivost…

 • Nagnjena glava v levo ali  desno – Vestibularni sindrom običajno to stanje spremlja nistagmus (nehoteno in ponavljajoče se gibanje očesa bodisi vodoravno, navpično ali krožno in običajno prizadene obe očesi), gibanje v krogih, izguba sluha ali ravnotežje. Zelo pogosto je stanje povezano z vnetjem notranjega ušesa.

KOMPLETNA OSKRBA ZA VAŠE LJUBLJENČKE
NA ENEM MESTU

Obiščite nas v našem centru na Studencih v Mariboru